Viherlaakson lukiossa järjestetään joka syksy perinteinen Art Viheri -kulttuuripäivä, jonka aikana koko lukion väki nauttii tieteistä ja taiteista kutsuvieraiden kanssa. Perjantaina 9.11. järjestetyn päivän ohjelmassa oli perinteisten oppituntien lisäksi taidepajoja, kuvataidenäyttelyitä, abien järjestämä kahvio, projektinäytelmä Untako? sekä taiteilijavieras, tubettaja Tume.

Art Viheriä suunnitteli opettajakunnan lisäksi myös joukko opiskelijoita, joilta tuli idea tämän vuoden taiteilijavieraaksi. “Haluamme kuulla ja nähdä taiteilijan, joka on meidän maailmastamme”, totesivat suunnittelukokouksen kakkosvuosikurssilaiset.

“Art Viheri oli erittäin mukava piristys syksyn normaaliin lukioarkeen. Itse pidin Untako?-näytelmästä ja varsinkin sen taidokkaista laulajista ja soittajista. Oli hienoa miten näytöksen musiikki oli itsetuotettua. Odotan ensivuoden Art Viheriä innolla.”

Untako?-projektinäytelmä oli illan visuaalinen ja taiteellinen kohokohta. Projektinäytelmää oli tekemässä ilmaisutaidon, kuvataiteen ja musiikin opiskelijajoukko opettajiensa Pia Serkamon (IT), Päivi Tarkkosen ja Maija Saarnion (KU), Noora Holopaisen (MU), Alice Kyyrön (tuotanto) sekä Eero Ahon (esitystekniikka) johdolla. 45-henkinen opiskelijaryhmä teki vakuuttavaa työtä näytelmän tuotannon eri osa-alueissa puhaltamalla William Shakespearen klassikkonäytelmän Kesäyön unen eloon. Untako?-musiikkinäytelmä nähtiin Art Viheri-kulttuuripäivän aikana viidesti. Eri espoolaisyläkoulujen ysit kävivät myös katsomassa esityksen, samoin päivän aikana oma lukion väki pääsi nauttimaan näytelmästä. Ilta huipentui tiivistunnelmaiseen kutsuvierasnäytökseen.

“Se oli hieno hetki, kun Untako?-esitys alkoi. Näyttelijät, soittajat ja laulajat alkoivat yhdessä luoda tilaan tunnelmaa. Se oli aivan upea hetki. Tunnelma Maija Vilkkumaan Ei-biisin soidessa oli hieno. Art-viheri oli muutenkin tosi hieno päivä, ensi vuotta odotellessa!”

Opettajien pitämissä taidepajoissa tehtiin kiinnostavia asioita laidasta laitaan. Valittavana oli levyraatia eri kielillä, suklaan brändäystä ja sokkomaistelua, menneisyyteen eläytymistä henkilön ja aikakauden kautta, Flex –dynaamista venyttelyä, origamipaja, katutanssia, Frendit espanjaksi, aktiivisen palautumisen paja, vanhasta uutta -paja, Native American Indian Art and Legends -paja, tilastollisen valehtelun paja, kemian demopaja, kohti tulevaisuutta -paja, kellotaulupaja sekä mediaa vai käännytystä -paja. Abien kahvilan yhteydessä oli myös kummitaiteilijamme Hanna Variksen myyntinäyttely. Art Viherissä on myös joka vuosi arvottu Hanna Variksen grafiikan työ, ja tänä vuonnakin kummitaiteilijan työ pääsi koristamaan yhden onnekkaan kutsuvieraan kotia.

“Jokainen pöytä jutteli omia juttujaan kiistellen ja nauraen. Mutta Salla-opon aloittaessa puheen rentoutumisesta ja palautumisesta, kaikki hiljenivät ja alkoivat rentoutua. Oppilaat nojasivat taaksepäin ja olivat silmät kiinni kuunnellen taustalta kuuluvaa lintujen viserrystä.”

Art Viherissä on perinteisesti saatu kuulla myös taiteilijavierasta. Edellisinä vuosina olemme saaneet nauttia muun muassa Tiisu-yhtyeen keulahahmon Henkan, kirjailija Miika Nousiaisen ja näyttelijä Joonas Saartamon vierailuista. Tänä vuonna pyysimme taiteilijavieraaksi Tuomas Kukkosen eli Tumen, joka on tuttu Ylen Summerin juontamisesta ja ennen kaikkea oman Youtube-kanavansa kautta. Tumella on Youtubessa 189 000 tilaajaa, ja hän on käsitellyt videoissaan paljon lukioikäisten ihmisten asioita, kuten opiskelua, armeijaa, muotia ja omaan kotiin muuttoa. Tumea haastattelivat Viherlaakson lukiolaiset Martta Lahtia sekä Wanda Nordström. Haastattelukysymykset oli kerätty viheriläisiltä opiskelijoilta, ja lopuksi haastattelivat houkuttelivat Tumen vielä pelaamaan hauskaa nopeuspeliä.

“Mieleenpainuvin hetki Art Viheri – päivänä oli ehdottomasti Tumen haastettelu. Tämä oli mielestäni mieleenpainuvin hetki, koska hän kertoi asioista, jotka olivat hauskoja ja sellaisia joihin itsekin pystyi samaistumaan ja ymmärtämään asiat.”

Kiitokset taiteilijavieraallemme Tumelle ja kaikille kutsuvieraille, jotka saapuivat viettämään Art Viheriä kanssamme. Kiitokset myös koko Viherin väelle upean ja inspiroivan kulttuuripäivän järjestämisestä ja siihen osallistumisesta.

Kuvat ja teksti: Hanna-Liisa Aumanen

Siteeratut osat ovat Viherlaakson lukiolaisten kommentteja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentisi