Jussi Ahokas

Jussi Ahokas

Account Manager, Google, Dublin
Art to my Home -verkkokaupan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja
Kauppatieteen maisteri (Helsingin Kauppakorkeakoulu 2008)

Vuodet Viherissä: 1998-2001

Viheristä maailmalle

Trendikkäästi pukeutunut nuori mies sormeilee kännykkäänsä ja etsii sen tiedostoista ylioppilaskuvansa.

”Jos joku olisi tuolle 18-vuotiaalle Jussille sanonut, että kymmenen vuoden kuluttua asut Irlannissa, olet töissä kansainvälisessä suuryrityksessä ja pyörität omaa firmaa, ei se olisi uskonut. Mutta tässä sitä ollaan!”naurahtaa Jussi Ahokas, päättäväinen ja kunnianhimoinen nuori mies, joka tällä hetkellä työskentelee account managerina Googlen pääkonttorissa Dublinissa.

jussiahokas6Hän pyörittää myös Art to my Home- nimistä kuvataiteen verkkokauppaa. Takana ovat vuodet Lontoossa ja opinnot Helsingin Kauppakorkeakoulussa, jossa hän opiskeli johtamista, rahoitusta ja liikejuridiikkaa. Hänestä piti alun perin tulla liikkeenjohdon konsultti, mutta neljäntenä opiskeluvuonna koettu ”eksistentiaalikriisi” pakotti etsimään tekemiseen toisenlaista sisältöä. Syntyi ”Art to my Home” – uniikin kuvataiteen markkinapaikka verkossa.

”Mun elämän mieliinpainuvin hetki on varmaan ollut se, että uskalsin aloittaa oman start up -yrityksen ja muuttaa Lontooseen ja sieltä edelleen Dubliniin kokeilemaan siipiäni. Elämä ei ole yksi selkeä jana, jota kävellään täydellisyyttä tavoitelleen, vaan kuutio, jonka kaikkia eri osia pitää rohkeasti tutkia”, Ahokas kuvailee.

Lähilukio vei voiton

Ahokas opiskeli Viherlaakson lukiossa vuosituhannen taitteessa. Hän toimi aktiivisesti oppilaskunnassa, järkkäsi juhlia ja tapahtumia. Lukiovuosina syntyi tiivis kaveriporukka, joka pitää yhteyttä edelleen.

Viherlaakson ala- ja yläasteen kasvatti Ahokas mietti aikanaan lukiovalintaansa huolellisesti.

”Olisin ysiluokan päättötodistuksellani päässyt lähes mihin tahansa pääkaupunkiseudun lukioon. Faijan kanssa kuitenkin tehtiin listaus eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista, ja Viheri veti pisimmän korren. Valintaan vaikuttivat erityisesti lyhyt koulumatka, samanhenkiset kaverit ja koulun luova ja yrittämistä tukeva ilmapiiri.”

Ahokas kutsuu lukiovalintaansa fantastiseksi, eikä ole omien sanojensa mukaan katunut päivääkään.

”Viheri tarjosi turvallisen ympäristön kokeilla ja yrittää, antoi vapauttaa toteuttaa itseään. Jäi fiilis, että jos on ideoita, ne voi toteuttaa”, Ahokas muistelee.

”Lukioaikana tunsin aika paljon painetta onnistua kaikessa, ja juuri epäonnistumisten hyväksyminen ja niistä oppiminen ovat olleet arvokasta kokemusta. Itselleni on ollut tärkeää myös löytää sellainen ympäristö ja ilmapiiri, jossa tällaiseen toimintaan ja ajatteluun kannustetaan, ja siihen kannustan myös muita. Tällaista ilmapiiriä arvostin myös Viherin lukiossa.”

jussiahokas6Viherin lukio kasvatti rohkeutta ja uskoa omiin juttuihin. Ahokkaan oma juttu oli musiikki, joka ahmaisi ison osan nuorukaisen elämästä – ja osittain myös oppitunneista. Koulu kuitenkin suhtautui bänditouhuihin myönteisesti ja tarjosi esiintymismahdollisuuksia ja harjoittelutiloja. Kavereiden kanssa perustettu rock-bändi Fake sai maistaa myös pienen annoksen kuuluisuutta ensilevynsä julkaisun yhteydessä.

Parhaimpana lukiomuistoinaan Ahokas pitää Kalajärven ja Leppävaaran lukioiden kanssa yhdessä järjestettyjä puurojuhlia. Niitä varten varattiin legendaarinen Lepakkoluola ja buukattiin bändit ”Englannista saakka”.

”Illan kuluessa sitten paljastettiin, että paljon mainostettu Balls on Fire – brittibändi olikin kaveriporukastamme koottu bändi. Mutta yleisö diggasi, meillä oli tupa täynnä, hieno keikka ja mahtava fiilis”, Ahokas hehkuttaa.

Intohimoinen moniosaaja

Vaikka Ahokkaan parhaat lukiomuistot liittyvät varsinaisten opintojen ulkopuolisiin asioihin, hän antaa kiitosta myös entisen opinahjonsa opetukselle.

”Mulla oli hyvät opettajat”, hän toteaa. ”Menestys on aina pitkälti myös itsestä kiinni. Että käytät ne mahdollisuudet, mitkä koulu sulle tarjoaa.”

jussiahokas6Ahokas pitää hyvää koulumenestystä tärkeänä perustana, jolle rakentaa oma myöhempi ura. Hän neuvoo nuoria panostamaan koulunkäyntiin, koska hyvä koulumenestys avaa ovia ja tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi työhaastattelujen muodossa. Mutta se, miten työhaastatteluissa pärjää, riippuu sitten hakijan persoonallisuudesta ja elämänkokemuksesta. Ahokas kertoo haastattelevansa itse usein ihmisiä, jotka hakevat Googlelle töihin. Työpaikan saa se, joka erottuu jotenkin joukosta.

”Osaamisen lisäksi pitää olla intohimoa. Tasan varmaan löytyy tyyppejä, jotka on sua parempia koulussa tai joilla on enemmän rahaa tai joilla on enemmän tutkintoja. Mutta sulla on se sun juttu”, Ahokas muistuttaa.

”Mä itse tajusin viimeistään Googlella, että en ole mitenkään erityinen erityislahjakkuus. Kaverit olivat käyneet Harvardia ja Princetonia – mulla oli todistus jostain Viherlaakson lukiosta ja Helsingin Kauppakorkeakoulusta, joista ei kummastakaan tiedetä maailmalla mitään. Mutta mulla oli mun omat jutut: oma bändi, levytyssopimus, kuvataidetta kauppaava oma nettifirma ja lukioajoilta peräisin oleva usko siihen, että voin onnistua. Niillä eväillä mä olen päässyt elämässä eteenpäin.”