Kiina

Espoon kaupungin opetustoimella on yhteistyösopimus Shanghain kaupungin kanssa. Tämä helpottaa huomattavasti yhteystyön tekemistä koulujen välillä. Viherlaakson lukion yhteistyökumppani Shanghaissa on Datuan Senior High School affilated to Shanghai Ocean University.

Yhteistyöprojektin sisältö liittyy biologiaan ja taideopintoihin sekä kulttuurien tuntemukseen ja kieleen. Datuan painottaa opinnoissaan meribiologiaa ja opintomatkalla on mahdollisuus tutustua myös opiskeluun Shanghai Ocean Universityssä.

Projektiin voi kuulua myös työelämätietoutta ja tutustumista suomalaisiin yrityksiin Kiinassa.

Yksi matkan vierailukohteista voi olla Shanghai University, joka on 38 000 opiskelijan yhteisö. Yliopistolla opiskellaan mm. modernia taidetta, digitaalista taidetta sekä elokuva- ja TV-alan taidetta ja teknologiaa. Tiedekunnat

Kiinan projektin sisälöä ovat luonnollisesti Kiinan historia ja kulttuuri. Projektin suunnittelu on käynnistetty valmistelevalla vierailulla keväällä 2015. Projektiryhmän opiskelijat valitaan lukuvuoden 2015-2016 aikana, minkä jälkeen vierailua valmisteleva työskentely käynnistetään.

Projektia ohjaavat biologian ja maanteteen lehtori Ville Karhu sekä rehtori Jussi Rekilä.

SoittokuntaValmistavan vierailun kokemuksia
11-17.4.2015

Datuanin lukiossa opiskelee 1300 nuorta. Kullakin vuositasolla on kymmenen rinnakkaisluokkaa ja kussakin luokassa 36-40 opiskelijaa. Koulun arki vaikuttaa hyvin järjestäytyneeltä ja organisoidulta. Kansainvälinen vieras otettiin juhlallisesti vastaan kulun virallisessa vastaanottohuoneessa. Tervetuloseremoniaan kuului lahjojen vaihtaminen sekä soittokunnan esitys. Opiskelijat olivat iloisia ja välittömiä. Koulun kampus on iso urheilukenttineen ja puutarhoineen. Koululla on myös oma asuntola.

YliopistoShanghain yliopiston kampus on Vihreä keidas keskellä suurkaupunkia, missä vierailu . oli uskomaton hyppy suurkaupungin vilinästä rauhalliseen puistomaiseen ympäristöön. Kansainväistyminen on yksi yliopiston keskeisiä kehityshankkeita. Vierailulla tapasimme suomalaisisa opiskelijoita, jotka ovat olleet opiskelijavaihdossa neljän kuukauden ajan. Shanghain yliopisto järjestää kesäisin 4 viikon opintojaksoja, joihin myös lukion opiskelijat voisivat osallistua.

Elokuva Angry BirdsMatkan aikana tapasimme myös suomalaisia nuoria, jotka tekivät liiketalouden opintoihinsa liittyviä työharjoitteluja Kiinassa toimivissa suomalaisissa yrityksissä. Vierailimme Roviolla, joka on Espoolainen yritys. Shangaista katsottuna yritys vaikutti hyvin globaalilta. Anry Birds kännykkäpeli on maailman tunnetuimpia brandeja. Lisensoituja tuotteita on tarjolla 30 000 ja lintuhahmoihin perustuva elokuva on valmistumassa.

MeribiologiaDatuan Senior High School painottaa opintojaan meribiologiaan. Kuvassa kouluvierailulla tulkkina toiminut englannin opettaja Wang Yuda. Tutustumiskohteena koulun painotuksesta kertova museo. Projektin toteutuksen kannalta ystävyyskoulun lisäksi kontakteja on Shanghain Yliopistolle, Tongjin Yliopistolle, Shanghain kouluvirstoon sekä joihinkin suomalaisiin yrityksiin. Työskentely opiskelijoiden on nyt hyvä aloittaa.

Soittaja ja rehtoritTerveiset Datuaniin on viety sekä rehtori Dong Yonghuanille, että opiskelijolle. Soittokunnan jäsenet saivat suomalaista suklaata ja musiikin tunnin jälkeen opiskelijat saivat taidelinjan teveisinä Art-Viheri päivän rintanappeja. Pienet ystävllisyyden eleet ja lahjojen vaihtaminen kuuluvat kiinalaiseen kulttuuriin. Käyntikortti ojennetaan kahdella kädellä.

Tervetuloa projektimatkalle!