Liikunta

LI01
Taitoa ja kuntoa
Pakollinen kurssi
Taitoa ja kuntoa on ensimmäinen pakollinen liikuntakurssi. Lukion pakollisen liikuntakurssin tavoitteena on antaa virikkeitä erilaisista perusliikuntalajeista sekä motivoida opiskelijoita kiinnostumaan fyysisen kunnon ylläpitämisestä. Fyysisen kunnon harjoittamisen perehdytään sekä koulun kuntosalilla että lähimaastossa. Muuten kurssin aikana käydään monipuolisesti läpi eri liikuntalajien kirjo. Yleisurheilussa harjoitellaan erilaisia heittoja, hyppyjä ja juoksuja. Palloilussa käydään läpi eri joukkuepallopelejä sekä sisällä että ulkona. Suunnistusta ja luonnossa liikkumista harjoitellaan Leppävaarassa. Lisäksi mukaan otetaan joku mailapeli. Kehonhallinta, musiikkiliikunta sekä tanssi kuuluvat myös kurssille. Uintia ja vesipelastusta käydään harjoittelemassa uimahallissa.

LI02
Liikuntaa yhdessä ja erikseen
Pakollinen kurssi

Liikuntaa yhdessä ja erikseen on toinen pakollinen liikuntakurssi. Se on tarkoitettu suoritettavaksi toisena opiskeluvuotena. LI 02 kurssin tarkoituksena on auttaa opiskelijoita löytämään oma tapansa harrastaa säännöllistä liikuntaa sekä kehittää fyysistä kuntoa. Säännölliseen liikunnan harrastamiseen kannustaa monipuolisten lajisisältöjen lisäksi kurssin aikana toteutettava kuntoprojekti. Kuntoprojektin toteutuksesta ja arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa. Projektiin voi kuulua kuntopäiväkirjan pitämistä, fyysisen suorituskyvyn testejä ja kunnonkohotusta sekä tuntien aikana että omalla ajalla.

Lajivalikoimassa vahvistetaan tietoja, taitoja ja osaamista monipuolisesti ykköskurssilla käydyissä lajeissa. Tämän lisäksi pyritään säiden salliessa mukaan ottamaan talvilajeja, kuten jääpelit ja hiihto.

LI03
Mailapelit, virkisty liikunnasta
Syventävä kurssi
Haluaisitko kokea käden ja mailan saumatonta yhteistyötä? Entä tiedätkö miltä tuntuu kun mailankärki suhahtaa tehokkaasti ja eri kokoiset pallot viuhahtavat vastustamattomasti vastustajan kenttään?
Mailapelit –kurssilla syvennetään opiskelijan tietoja, taitoja ja taktista osaamista eri mailapeleissä. Kurssin lajeihin kuuluvat joka vuosi sulkapallo, squash, tennis ja pöytätennis. Näiden lisäksi opiskelijaryhmä voi halutessaan valita mukaan muutamia lisälajeja. Säiden salliessa monesti mukaan on valittu jokin jääpeleistä. Kurssilla opetetaan myös lihashuollon ja rentoutumisen merkitystä liikkujan hyvinvointiin.

LI04
Joukkuepelit, yhdessä liikkuen
Syventävä kurssi
Oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Suojaa palloa hyvin, syöttää tarkasti ja on puolustuksessa lähes mahdoton ohitettava… Näistä seikoista tunnistaa hyvän joukkuepelaajan. Haluatko kehittyä sellaiseksi tai aihe kiinnostaa muuten vaan? Tule kurssille.
Joukkuepelit–kurssilla syvennetään opiskelijan tietoa, taitoa ja taktista osaamista joukkuepeleissä. Kurssin aikana harjoitellaan eri joukkuepeleissä käytettäviä taktisia kuvioita sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Kurssilla pelataan paljon erilaisia pienpelejä, jotka kehittävät pelikäsitystä ja välineenhallintaa. Sisäjoukkuepeleistä harjoitellaan koripalloa, salibandyä, lentopalloa ja käsipalloa. Ulkojoukkuepeleistä taas jalkapalloa, ultimatea, pesäpalloa, lippupalloa ja jääpelejä. Lihashuolto ja rentoutuminen kuuluvat myös kurssiin.

LI05
Ryhmän suunnittelemaa kuntoliikunta
Syventävä kurssi
Nopeammin, korkeammalle, pidemmälle? Kukapa ei haluaisi juosta kovempaa, hypätä korkeammalle tai olla vahvempi. Tällä kurssilla kaikki on mahdollista ja vain sinusta itsestä kiinni. Lp 05 kurssilla opiskelijat pääsevät vaikuttamaan paljon kurssin sisältöön.
Kuntoliikuntakurssin lajit päättävät ryhmäläiset keskenään käyttäen opettajan asiantuntemusta apuna. Kurssi pitää suunnitella niin, että se kehittää sekä hengitys-ja verenkiertoelimistön kuntoa että lihaskuntoa. Koulun kuntosalia ja lähiliikuntapaikkoja hyödynnetään kurssin aikana. Kurssille otetaan mukaan myös liikkuvuuden kehittäminen ja lihashuolto sekä rentoutuminen. Kurssin alussa sovitaan yhdessä kurssilaisten kanssa kurssin toteutuksesta ja arviointiin vaikuttavista seikoista. Kurssilaiset voivat halutessaan ohjata muita opiskelijoita omissa vahvuuslajeissaan eli pitää opetustuokioita. Teknologiaa kuten sykemittareita ja puhelimien urheilusovelluksia hyödynnetään kurssin aikana.

LI06
Yhdessä liikkuen / Vanhat tanssit ja etiketit
Syventävä kurssi
Vanhojen tanssikurssilla opetellaan lähes viisitoista erilaista piiri- ja parinvaihtotanssia; Avaustanssi, Pas Espagne, St. Bernard`s Walz, Mignon kehruuvalssi, Wienervalssi, Tango, Virginia Reel, Jenny Pluck Pears, Cicapo, Pompadour, Gay Gordons, Cicapo, Teksasin ruusu, Do sa do, Salty Dog Rag, Fireman`s Dance, Jiffy Mixer, Grand Square, Mozartin kontratanssi, Lambeth Walk. Kurssille tultaessa ei tarvitse olla omaa paria, sillä pari löytyy kurssin aikana. Vanhojen tanssi –kurssi huipentuu perinteiseen opiskelijoiden vanhemmille suunnattuun Vanhojen tanssi –tapahtumaan Kutojantien liikuntatalon  salissa. Lisäksi vanhat esiintyvät omalle yläkoululle ja lukiolle sekä käyvät vierailemassa lähialueen päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa. Tanssien lisäksi kurssilla harjoitellaan hyvää käytöstä, sillä tuleehan kurssilaisista pian koulun vanhimpia. Kurssin tunnelma on ikimuistoinen.

LI07
Salibandykurssi
Soveltava kurssi
Miten kovaa se reikäpallo oikein lähtee kun sitä kunnolla lämää? Jalkakikka, puolustaja kahville ja ilmaveivi yläkulmaan. Näitä tunnelmia ja paljon muuta pääset kokemaan salibandykurssilla. Kurssin toinen puolisko muodostuu salibandyn harjoittelusta ja peleistä.
Entäpä tuomaritoiminta? Oletko aina ihmetellyt, kun ne raitapaidat ei näe ikinä oikein. Nyt sinulla on mahdollisuus antaa kaikki takaisin korkojen kera. Kurssin aikana pääset harjoittelemaan ja kokeilemaan tuomarina toimimista. Kurssin toiseen puoliskoon kuuluu lukion salibandysarjan järjestämistä, tuomarina toimimista, toimitsijatehtäviä yms.

LI08
Uudet lajit kurssi
Soveltava kurssi
Onko aika kokeilla jotain uutta? Liikunta kiehtoo mutta aina ei jaksa niitä perinteisiä koululiikuntalajeja? Kiinnostaisiko kokeilla vaikka fresbeegolfia, krikettiä, speedmintonia, sulkajalkapalloa, seinäkiipeilyä, uimahyppyjä, parkouria, maastopyöräilyä, rullaluistelua tai gorfpalloa. Näitä ja monia muita juttuja voit kokea kurssilla, missä ei varmasti ole tylsää.

LI10
Liikunnan lukiodiplomikurssi
Soveltava kurssi
Onko liikunta sinun juttusi? Haaveiletko töistä liikunta-alalla tai oletko suunnitellut liikunta-alan koulutusta. Vai haluatko muuten vain testata tietosi, taitosi ja osaamisesi liikunnan lukiodiplomikurssilla?
Kurssin aikana suoritetaan opetushallituksen hyväksymä liikunnan lukiodiplomi. Diplomiin kuuluu fyysisen suorituskyvyn testit, portfolion laatiminen omasta liikuntaharrastuksesta, oman erityisosaamisen näyttäminen sekä tutkielman teko.

LI 14
Talviliikuntakurssi
Soveltava kurssi
Suomen talvesta ja vuodenajoista on hyvä ottaa kaikki irti myös liikunnassa. Talviliikuntakurssilla pääsee kokeilemaan alppihiihtoa eri muodoissaan. Murtomaahiihto, retkiluistelu ja lumifutis saattavat tulla myös tutuksi kurssilla. Talviliikuntakurssi toteutetaan leirikouluna Vuokatin urheiluopistolla 10-13.3.2016. Kurssilaiset pääsevät itse vaikuttamaan ohjelmaan. Myös joitakin sisälajeja on mahdollista valita opiston tarjonnassa.