Opintojen suunnittelu

Suunnittele opintosi siten, että ensimmäisenä lukiovuonna opiskelet noin 30 kurssia. Toisena lukiovuonna opiskellaan myös 30 kurssia. Kolmantena lukiovuonna opiskelu koulun kursseilla kestää elokuusta helmikuun alkuun eli vain kolme jaksoa. Jos ensimmäisten lukiovuosien opiskelu on sujunut hyvin, niin abivuonna kursseja opiskellaan noin 15, lähinnä ylioppilaskirjoituksiin valmistavia syventäviä kursseja kirjoitettavissa aineissa sekä kertauskursseja.

Opinnot suunnitellaan koko vuodeksi jo elokuussa.  Jos jätät loppuvuoden jaksot suunnittelematta, ryhmät saattavat täyttyä ja lukujärjestyksen teko vaikeutuu. Huolellinen opintojen suunnittelu helpottaa arkista opiskelutyötä.

Abiturienttien on suunniteltava viimeisen lukiovuoden opinnot niin, että kurssimäärä tulee täyteen kolmannen jakson loppuun mennessä. Tällöin jää riittävästi aikaa ylioppilaskirjoituksiin keskittymiselle. Keväällä valmistuvilla tulee olla lukiokurssit suoritettuna viimeistään vappuun mennessä.

Opintosuunnitelmakortissa on malli kurssien opiskelusta eri vuosina. Tätä aikataulua noudattamalla saat suoritettua lukion oppimäärän sujuvasti.

Erityisesti kielissä ja matematiikassa on suositeltavaa suorittaa kurssit opintosuunnitelmakorttien mukaisessa aikataulussa. Sen sijaan useimmissa reaaliaineissa yksilölliset ratkaisut onnistuvat helpommin.

Tietyt kurssit ovat tarjolla tiettyyn aikaan lukuvuodesta. Jos jätät kurssin tällöin suorittamatta, seuraava mahdollisuus on useimmiten vasta vuoden kuluttua. Tämä on syytä huomioida, mikäli aiot hidastaa tai nopeuttaa jonkin aineen opiskelua.

Useimmiten lukio-opinnot suoritetaan kolmessa vuodessa. Mikäli opiskelija harkitsee siirtymistä nopeutettuun tai hidastettuun opinto-ohjelmaan, tulee hänen ottaa yhteys opinto-ohjaajaan. Valmistumisaikataulun muutos tehdään aina yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Muutoksesta tiedotetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle.

Apua kurssien valitsemiseen saat kirjoittajaprofiileista. Niiden tarkoitus on auttaa valitsemaan sopivia kursseja, jotka tukevat niitä oppiaineita, jotka aiot kirjoittaa ylioppilastutkinnossa. Tästä pääset kirjoittajaprofiilien esittelyyn: Kirjoittajaprofiilit

Apua kurssivalitoihin 1. vuoden opiskelijalle

Täältä löydät 1. vuoden opiskelijoille tarkoitetun diasarjan kurssien suunnitteluun 2. lukiovuodelle: Kurssivalintainfo_2lk

Tästä löydät 2. vuoden ainevalintakortin: Ainevalintakortti_2.vuositaso_uusiOPS ja tästä tarvittaessa 1. vuoden ainevalintakortin:  Ainevalintakortti_1.vuositaso