Tietokoneet opiskelussa

Ylioppilastutkinnon kokeet muuttuvat sähköisiksi vaiheittain syksyn 2016 kokeista alkaen. Lukiolaiset käyttävät tietotekniikkaa opinnoissaan jatkuvasti niin kurssien aikana kuin kokeissakin. Käytännön opiskelutyön kautta opiskelijat saavat ne tiedot ja taidot, joita sähköisissä YO-kokeissa heiltä edellytetään.

Tutkinnon uudistumisesta tiedotetaan sivustolla digabi.

Lukion opiskelijan edellytetään hankkivan oma opiskelussa tarvittava laite. Lukio suosittelee opiskelijoiden hankkivan YTL:n päätelaiteohjeen mukaisen laitteen, mikä ohje löytyy tältä sivulta. Opiskelun sujuvuuden kannalta olennaista on se, että opiskelija tottuu laitteeseensa ja oppii käyttämään sen kaikkia opiskelussa tarvittavia ominaisuuksia.

Muutos koskettaa nyt aloittavia opiskelijoita
Lukiolaiset osallistuvat YO-tutkinnon kokeisiin pääsääntöisesti 3. opintovuoden syksyllä ja keväällä, mutta päätökset tutkinnon rakenteesta ja aikataulusta tehdään toisen opiskeluvuoden aikana. Opiskelijoiden kannattaa ottaa tietotekniikka aktiiviseen käyttöön heti opintojensa alussa ja suunnitelmallisesti kehittää myös tietoteknisiä valmiuksia ja opiskelutaitoja. Lukiolaiset tarvitsevat uusia taitoja ei pelkästään sen takia, että opiskelussa ja kokeissa käytettävät laitteet ovat arkisessa käytössä, vaan myös sen takia, että kokeissa edellytetään tiedon monipuolisempaa käsittelyä.

Tutki huolellisesti mitkä kokeet sinulla on sähköisesti ja kehitä opiskelutaitojasi tavoitteellisesti. Aseta kurssien opiskelussa tavoitteita: ei pekästään tiedollisia vaan kysy itseltäsi myös sitä, mitä opiskelutaitoja minun pitäisi tällä kurssilla oppia.

Kuva tutkinnon kokeiden muuttumisesta sähköisiksi.

Aikataulu

Opiskelussa tarvittavan tietokoneen ominaisuudet:
– mahdollisuus tallentaa dokumentteja: tekstejä, kuvaa, tiedostoja eri muodossa joko laitteelle tai pilvipalveluihin
– kunnollinen näppäimistö, että kirjoittaminen on sujuvaa
– sähköisen oppimisympäristön Fronterin sujuva käyttö
– kirjautuminen opiskelijaverkkoon tai Espoon vierailijaverkkoon mahdollista
– mahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä USB-muistilta
– lukiossa käytettävät ohjelmistot ovat Windows- ja iOS -yhteensopivia.

YO-tutkinnossa käytettävistä koneista on olemassa ylioppilastutkintolautakunnan ohjeet. Näiden ohjeiden mukaan kokeissa käytetään normaalia kannettavaa tietokonetta.
Tässä linkki lautakunnan sivulle.
Tästä voit ladata lautakunnan ohjeen päätelaitteesta.
ytl_paatelaiteohje_2017_fi