12th huhti

Petteri Murto

Opi itsestäsi, älä vain kirjoista

Key Account Manager, Sennheiser Nordic
Kauppatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto 2010

Vuodet Viherissä 1997- 2000

Parasta Viherissä

– rauha ja vapaus tehdä itse
– hyvä henki
– hyvät opettajat
– laaja kielivalikoima

Sinä, lukio-opintoja aloittava

– Lukion valinta riippuu monesta asiasta. Tunnelma on tärkeä!
– Satsaa kieliopintoihin.
– Muista, että opiskelet itseäsi ja elämää varten, älä tyydy pänttäämään.

”Musapoika ja rokkijätkä on elämänsä duunissa”,
entinen viheriläinen Petteri Murto kuvailee nykyistä työtään mm. mikrofoneja ja kaiuttimia valmistavan Sennheiser Nordicin johtotehtävissä.

petterimurto6Murto kertoo olevansa työnsä kautta yhteyksissä lähes kaikkien Suomen eturivin muusikkojen kanssa Haloo Helsingistä ja Rasmuksesta von Hertzen Brothersiin ja HIM:iin –  ja mikä olisikaan itsekin muusikkona Automatic Eye – bändissään keikkailleelle muusikolle mieluisampaa.

Musiikki oli Murrolle tärkeää jo lapsena. Hän soitti pikkupoikana viulua, myöhemmin kitaransoitto, bänditouhut ja biisien tekeminen tulivat kuvioihin.  Yhdeksäsluokkalaisena hän mietti vakavasti myös menoa musiikkilukioon, mutta lyhyen koulumatkan ja kavereiden takia valitsi Viherlaakson lukion.

”Ja hyvä valinta se oli. Saimme Viherissä toteuttaa itseämme ja soittaa sielumme kyllyydestä kaikissa mahdollisissa koulun juhlissa ja tilaisuuksissa”, Murto muistelee.

Viherin hyvä henki

Murto kiittelee koulun hyvää henkeä, joka näkyi erityisesti urheilukentillä, joissa Viherin joukkue pelasi milloin sählyä, milloin fudista tai lentopalloa.

”Kentällä ei ollut ykkösiä, kakkosia tai abeja, oli vain viheriläisiä, joilla oli mieletön tsemppi päällä. Viherin vihreä liivi päälle annoimme kaikkemme!”

Voittojakin Murto muistelee joskus tulleen, mutta voitto tai häviö ei ollut tärkeintä vaan yhdessä tekeminen.

Lukioaika on monelle itsensä ja oman tien etsimistä. Kuka minä olen ja mitä minusta tulee isona, ovat kysymyksiä, jotka pyörivät jokaisen lukiolaisen mielessä.

”Viherissä sai rauhassa olla ja etsiä itseään. Oli paljon vapauksia, mutta myös vastuuta. Opettajat olivat rentoja, ei nipotettu turhasta, mutta silti tehtiin tulosta”,
mm. neljää vierasta kieltä lukiossa opiskellut Murto muistelee.

Hyvä kielitaito avain menestykseen

petterimurto3Lukion jälkeen Murto lähti opiskelemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon. Kauppatieteen maisterin tutkintoon kuului paljon kieliopintoja, joissa Murto pääsi suoraan syventäville kursseille – kiitos lukiossa suoritettujen runsaiden kieliopintojen. Laaja kielitarjotin ja mahdollisuus opiskella paljon kieliä onkin Murron mielestä yksi tärkeimpiä asioita lukiossa.

”Itse luin Viherissä A-ranskaa, englantia, ruotsia ja espanjaa. Ne sytyttivät kansainvälisyyskipinän, joka hehkuu edelleen”,
Murto kuvailee.

Miehen nykyiseen kielitaitoon kuuluu myös Tokion yliopistossa vietetyn vaihtovuoden jälkeen japani, ja vastikään aloitettu venäjä. Hyvä kielitaito liittyy sosiaalisiin taitoihin, joiden merkitystä kansainvälisissä tehtävissä työskentelevä mies haluaa korostaa.

”Sosiaaliset taidot opitaan nuorena – siksi on tärkeää, että lukiossa ollaan ja opitaan elämään yhdessä eikä vain päntätä trigonometrisia funktioita. Kirjat säilyvät kirjastossa ja netti on täynnä tietoa. Tietoa voi aina etsiä ja löytää lisää, mutta ilman sosiaalisia taitoja ja monipuolista kielitaitoa ei nykyisessä työelämässä pärjää hetkeäkään.”